איך להיכנס בהצלחה לתפקיד ניהולי?
טיפים לניהול נכון
איך להיכנס בהצלחה לתפקיד ניהולי?
מכירים את 90 ימי החסד? אלו, פחות או יותר, מספר הימים שלוקח לכם, מרגע שנבחרתם לנהל, להבין מי נגד מי, איך לבסס את מעמדכם כמנהלים ואילו שיטות עבודה אתם רוצים להטמיע. כל זאת תחת עינם החשדנית של הארגון, הקולגות והעובדים שלכם. אז איך תעשו את זה נכון?
לא תמיד בארגון בו קיבלתם את התפקיד הניהולי, יש נוהל מסודר להכשרת מנהלים חדשים ואתם יכולים למצוא את עצמכם די לבד שם בפסגה, נזקקים לנווט את דרככם בכוחות עצמכם, מנסים להבין מהם הדרישות והציפיות של המנהלים הבכירים, של המנהלים יחד אתכם ושל העובדים שלכם, ובמקביל ללמוד את המערכת הארגונית ולהתאים את שיטות העבודה שלכם לארגון ולתפקיד החדש.
בעת הכניסה לתפקיד הניהולי החדש, חשוב שתסמכו בעיקר על עצמכם, ותשקיעו את הזמן והמשאבים הדרושים כדי ללמוד ולבצע מספר פעולות הכרחיות שיעזרו לכם לצלוח את תקופת החסד בהצלחה ולסלול את דרככם הלאה.
קודם כל, דעו לאן אתם נכנסים.
כדי שתוכלו לפעול באופן מעשי, כדאי שתאספו כמה שיותר נתונים שיעזרו לכם לקבל תמונה כוללת על הארגון והתפקיד החדש.
- דרישות התפקיד – לימדו היטב מה מצופה מכם, מה אתם מסוגלים לעשות כרגע כדי לתת מענה לכך ומה עליכם להשלים עבור דרישות מסוימות. במידת הצורך, בידקו האם ישנן הכשרות ודרכי למידה שיכולות לסייע לכם.
- תרבות ארגונית – הכירו את התרבות הארגונית כדי להבין אילו התאמות עליכם לבצע מבחינת הערכים והגישות שלכם, האם ישנם ניגודים וכיצד ניתן לגשר עליהם.
- בעלי תפקידים – מפו והכירו את בעלי ההשפעה והסמכות בארגון ובמקביל את בעלי התפקידים שיעבדו מולכם ותחתיכם, ובאילו ממשקים. נסו להבין מי יכול לסייע ולתמוך בכם, מי עלול להפריע, את מי כדאי לשתף במחשבות ובדעות שלכם וממי אסור לכם להתעלם.
ועכשיו, לעבודה!
נכון, אתם נמצאים בתפקיד הניהולי כי נמצאתם ראויים לכך אבל כשאתם נכנסים לתפקיד, במיוחד אם אתם מקבלים אותו ממנהל קודם, אל תעמידו אתכם במקום הראשון, אלא את מי שמולכם, המנהלים מעליכם, הקולגות והעובדים שלכם. כדאי שבתקופת הכניסה שלכם לתפקיד תצניעו את האג'נדה שלכם ותלמדו את השטח, שעדיין תוהה על קנקנכם. הקשיבו להם.
אילו צעדים חשוב שתעשו בתקופה זו?
לאחר שעשיתם שיעורי בית בעצמכם ואספתם מידע דרך חברים, קולגות, גוגל וכו', התחילו במפגשים עם הגורמים השונים בארגון עצמו ובפעולות הנדרשות לקבלת סמכויותיכם כמנהלים.
- תיאום ציפיות – בצעו תאום צפיות עם הממונה החדש בכל הקשור לתחומי הסמכות והאחריות של כל אחד מכם. הבינו מה המשמעויות ונסו להגיע לחלוקת תפקידים ברורה ומוסכמת.
- מפגשים והכרויות – תכננו לעומק את המפגשים הראשונים עם הממונים עליכם, עם קולגות וכמובן עם העובדים שלכם, משום שלרושם הראשוני שתשאירו יהיו השלכות רבות על יכולתכם למלא את תפקידכם. החליטו עם מי להיפגש ומה סדר הפגישות, רשמו את השאלות שאתם רוצים לשאול ואת הנתונים שאתם רוצים לקבל.
- לכבד ולחדש – חשוב שתביאו ערך מוסף ורעיונות חדשים אך עשו זאת לאחר שתכירו יותר לעומק את המורכבויות והרגישויות סביב הערכים הקיימים. הבינו מהם התהליכים הקיימים, אילו תהליכים עובדים טוב ואילו לא, מי מקבל החלטות וכיצד וכו'.
- לעשות שינוי – כשאתם מתחילים לבצע שינויים, כדאי שתתחילו בשינויים הקטנים והקצרים יותר וכמובן כאלו שאתם בטוחים שיצליחו. כך תצברו הצלחות ותזוהו כמנהלים העונים על ציפיות הארגון ועובדיו.
לאורך כל תקופת הכניסה לתפקיד הניהולי, וגם לאחר מכן, הקפידו להתמקצע ולהתעדכן בתחום המקצועי שלכם. מיצאו לכם מנטור, בארגון או מחוצה לו והעזרו בו לקבלת ההחלטות בשלבים הראשונים. ככל שתהיו בשלים ומנוסים יותר תוכלו לחפש יותר ויותר אתגרים ולהטמיע רעיונות ודרכים משלכם להתמודדות עימם.
כמי שמגייס ומלווה מועמדים רבים אנו יודעים שאתם עומדים בפני תקופה מאתגרת אך מעניינת ומספקת. שימרו על ראש פתוח, היו נכונים ללמוד והקשיבו גם לעצמכם וגם לעובדים אתכם. בהצלחה.