// !-- Global site tag (gtag.js) - Google Ads: 674976774 --> ?>
It's your time to shine
דף ראשי » המגזין » מתחילים עבודה חדשה? קחו רגע או שניים לבדוק לעומק את הסכם ההעסקה שלכם
left right

חוזה עבודה איך כמה? ולמה?

חוזה עבודה

מתחילים עבודה חדשה? קחו רגע או שניים לבדוק לעומק את הסכם ההעסקה שלכם

כדי שתדעו מה לחפש, אורית שמש, מנהלת משאבי אנוש ב-Manpower, נותנת לכם דגשים חשובים

 

התקבלתם בהצלחה לג'וב חייכם, סיכמתם בעל פה את תנאי ההעסקה ואתם רגע לפני חתימה על הסכם ההעסקה. אל תפחדו מהסעיפים הרבים ומהאותיות הקטנות. כדאי שתעברו על החוזה כדי לראות שכל מה שסיכמו איתכם מופיע ולא צצו תנאים חדשים. קבלו כמה טיפים כדי שתעשו את זה יעיל ונכון.

 

עבודה חדשה מתחילה בהסכם העסקה חדש (חוזה עבודה). מסמך משפטי זה כולל את איפיון התפקיד שלכם, התנאים המרכזיים והנלווים, השכר, הבונוסים ועוד. החוזה צריך לפרט את כל הזכויות והחובות שלכם ונספחים שונים, הנחשבים חלק בלתי נפרד ממנו. על המעסיק חלה החובה להעביר לכם עותק חתום של החוזה, לכל משרה לה התקבלתם, באשר היא.

 

כשחוזה העבודה חתום על ידכם ועל ידי המעסיק, כל מילה בו מחייבת את שניכם. אם נסגרו ביניכם דברים בעל פה בתהליך הגיוס והם לא מופיעים בחוזה, אין להם תוקף משפטי, למעשה הם לא קיימים. "זו הסיבה" מסבירה אורית שמש, מנהלת משאבי אנוש ב-Manpower "שכדאי לכם לקרוא בעיון את כל סעיפי החוזה ולציין סעיפים לא ברורים, תנאים חדשים שצצו או תנאים שלא מוסכמים עליכם". "אין "זמן פציעות"", מזהירה אורית, "לכן כדאי שתציפו כל בעיה בחוזה, מול המנהל הישיר שלכם, צוות משאבי אנוש או איש הקשר בחברת השמה שהפנתה אתכם למשרה". אל תחתמו עד שתקבלו תשובות לכל הסוגיות שהצפתם.

 

זיכרו! בנוסף לכל האמור, מהחוזה תוכלו להכיר את אופי והתנהלות החברה, את מידת השקיפות והפתיחות שלה עם עובדיה, הרצון שלה בהצלחה שלכם, היכולת והנכונות לדאוג לאופק שלכם ועוד.

 

אז במה כדאי שתתמקדו בחוזה?

חשוב שתקראו את חוזה העבודה יותר מפעם אחת, כדי לוודא שכל מה שסוכם נמצא בו ואין שם הפתעות לא רצויות. שימו לב בעיקר לסעיפים הבאים:

  • איפיון התפקיד – הגדרת התפקיד שלכם והאחריות המצופה מכם במסגרתו.
  • שכר – אם אתם עובדים לפי שכר "גלובלי" כלומר, שכר חודשי שיש לו תוספת גלובלית עבור עבודה בשעות נוספות, בידקו שאכן קיים סעיף "שעות נוספות גלובליות" ומה האופן בו מפרישים שכר זה לזכויות הסוציאליות שלכם
  • ביטוח פנסיוני – פרוט ההפרשות והתנאים הפנסיונים שלכם.
  • תנאי רווחה – האם ימי החופשה, המחלה, ההבראה והוצאות הנסיעה שלכם משולמים לפי החוק.
  • קרן השתלמות – אם הארגון שלכם מעניק הטבה של קרן השתלמות, חשוב שתוודאו את גובה הפרשת המעסיק והאם הבסיס להפרשה הוא עד תקרה מסוימת הקבועה בחוק.
  • רכב חברה – בידקו האם המעסיק מנכה את ההשתתפות בעלות הליסינג או האם ניתנת לכם בחירה לדרג את הרכב וכן מה שווי המס שתשלמו על הרכב.
  • הטבות נוספות – כגון אחזקת טלפון, אש"ל, ביגוד ועוד.

אל תדלגו על האותיות הקטנות

לרוב אתם מעדיפים לחמוק מקריאת האותיות הקטנות והסעיפים הנסתרים, והדבר עלול לפגוע בכם לאחר מכן. כדאי לפחות שתקראו את אלו עליהם אורית ממליצה.

  • סעיפי שמירת סודיות או איסור תחרות – בידקו כמה חודשים דורשים מכם לחכות מיום העזיבה ועד שתוכלו לעבוד אצל המתחרים. קחו בחשבון שלעיתים מדובר ב- 12 חודשים.
  • חוזה שעתי – אם אתם עובדים לפי חוזה שעתי, זיכרו כי בשלושת החודשים הראשונים אינכם זכאים לתשלום עבור ימי חג. לאחר מכן, עליכם לעבוד יום לפני ויום אחרי החג כדי לקבל על כך שכר.
  • משרה חלקית – שימו לב לתנאי ההפרשות הסוציאליות ולאופן חישוב ימי המחלה, החופשה וכו'.

 

הסכמתם בריאיון והתחרטתם בחוזה? מה עושים?

"אני ממליצה" אומרת אורית "להעלות את הנושא ולנהל עליו שיחה ברגישות ובלי לעורר התנגדות. אם עדיין לא חתמתם, למעשה אתם עדיין מנהלים משא ומתן. בהתאם לתשובה שתקבלו ולשיקולים שלכם תחליטו האם החוזה עדיין מקובל עליכם והאם תעמדו בו. במידה ולא, ותרו. עדיף שתסירו מועמדות בשלב זה ולא מאוחר יותר".

 

סיכמנו בעל פה אבל בחוזה זה מופיע אחרת…

אל תחששו לפנות למי שמטפל בנושא ואל תחתמו על משהו שאינו מקובל עליכם. לעתים, זה קורה מחוסר תשומת לב של המעסיק או כשדברים שסוכמו במחלקת הגיוס לא הועברו למנהל ולהיפך. בארגון שמתנהל בהוגנות, יתקנו את הסעיף. אם עדיין יש שינוי מהותי, עדיף שתקבלו הסבר כדי שתחליטו אם לקבל את השינוי בכל זאת.

 

רגע לפני החתימה על החוזה, כדאי להתייעץ.

  • עבור שאלות ספציפיות – פנו למחלקת משאבי האנוש בחברה או לחברת השמה שהפנתה אתכם.
  • חוות דעת נוספת – אם יש לכם חברים או מכרים מתחום משאבי אנוש או בתפקידים ניהוליים, העזרו בהם כדי להבין את החוזה. גם הכרות עם עורך דין יכולה לתרום לכם. בקשו ממנו להעיף מבט ולחוות את דעתו.
  • רשתות חברתיות ואינטרנט – שם תמצאו מידע רחב ומועיל על טבלאות שכר מקובלות במשק והאם מה שמציעים לכם הגיוני ומקובל.

 

עכשיו שאתם יודעים מה לחפש, אל תחפזו לחתום, בידקו, התייעצו וקבלו החלטה נכונה.

בהצלחה!

אל תעבדו בלחפש עבודה

שלחו קורות חיים ואם אין, השאירו פרטים
ואנחנו כבר ניקח את זה מכאן

* שדות חובה
אל תעבדו בלחפש עבודה

שלחו קורות חיים ואם אין, השאירו פרטים
ואנחנו כבר ניקח את זה מכאן

תחומי העיסוק שמעניינים אותי

* שדות חובה
תודה!

הפרטים התקבלו בהצלחה.
אנחנו כבר מחפשים את העבודה הבאה שלך
ונעדכן אותך בהקדם.

תודה!

הפרטים התקבלו בהצלחה.
אנחנו כבר מחפשים את העבודה הבאה שלך
ונעדכן אותך בהקדם.