
בין אם אתם נמצאים בתחילת דרככם המקצועית ומנסים למצוא עבודה “רצינית” ראשונה, או שהחלטתם לשנות כיוון אחרי שנים בתחום מסוים ואין לכם ניסיון כלל בתחום אליו פניתם – אין ספק שאתם עומדים בפני אתגר משמעותי.
כאשר אתם נמצאים בשלב יחסית ראשונה של הקריירה שלכם בתחום מסוים, חוסר הניסיון מהווה בעיה. מעסיקים רבים רוצים לקחת לתפקיד מישהו או מישהי מנוסים ולא “חדשים בתחום”, אז איך תצליחו בכלל להגיע למצב בו יש לכם ניסיון, אם לא תקבלו את ההזדמנות להתחיל? איך תזניקו את הקריירה האמיתית שלכם אם עד עכשיו עבדתם כמלצרים במסעדה או מוכרים בחנות בגדים?
כל זה נשמע מורכב, אבל כמובן שישנם פתרונות. אז מה עושים? והאם בכלל שווה לנו לנסות להשיג משרות גם אם אין לנו ניסיון? לפניכם התשובות.
חפשו מאפיינים המשותפים לכל המשרות
בכל משרה ששאתם בוחנים אפשר למצוא דרישות דומות, אלא אם מדובר במשרות מתחומים ממש רחוקים. למשל:
- תשומת לב לפרטים
- יכולת עבודה עם אנשים אחרים
- להיות מדויקים בעבודה
- לדעת לעבד נתונים ברמה ראויה לכל הפחות
- לדעת לעבוד על מחשב
חשבו והבינו כיצד הניסיון שבכל זאת צברתם יכול לעזור לכם לעמוד באחת או יותר מדרישות אלה, בדרך זו או אחרת. אולי התנסות מהתיכון, מהצבא, מהעבודה הראשונה שלכם או משהו שחוויתם בפעילות פנאי, גם אם היא ממש לא קשורה לתחום בו אתם מחפשים, יכולה להיות רלוונטית. בהחלט יש לכם ניסיון מסוים. רק צריך לדעת איך להסביר אותו למראיין/ת.
כמובן שלא תמיד זה מספיק. אם מדובר במשרות טכנולוגיות, בהם מבקשים למשל מתכנת עם כמות שנות ניסיון מסוימת, אז זה פחות מתאים. אבל ברוב התפקידים יש דברים גנריים שאפשר להדגיש כדי להתבלט.
הרכיבו קורות חיים מספיק עשירים
השלב הבא הוא להרכיב את קורות החיים שלכם וגם כאן, היעזרו בכל מה שעשיתם עד עכשיו. לא צריך להמציא דברים, אבל על מה כן אפשר לספר בלי היסוס, גם אם לא מדובר בניסיון בעבודה?
- התנדבות שעשיתם
- תחביב שאתם מוצלחים בו
כל עוד תבצעו התאמות בקורות החיים עבור כל חברה לה אתם מגישים קורות חיים, יש לכם סיכוי. הבינו על איזו משרה מדובר, איך אתם יכולים לחבר את היכולות שכבר רכשתם. להבליט את המיומנויות שלכם. בסופו של דבר, מעסיקים רבים מבינים שגם אם הם לא מקבלים 100 אחוז התאמה למה שדרשו, הם מרוויחים עובד/ת עם מוטיבציה והבנה לתפקיד.
זכרו שתחביבים יכולים להיות הרבה יותר מרק תחביבים
תחביבים הם משהו שאנחנו נוטים להתעלם ממנו, אבל אם אתם משקיעים שעות מזמנכם הפנוי במשהו ואתם מוצלחים בו, תדגישו אותו, גם בקורות החיים וגם בהמשך הדרך, בראיון העבודה:
אם יש לכם תחביב שדורש משמעת, הקפדה, דייקנות ואחריות אישית, ציינו זאת ואולי זה ייתפס כניסיון ויחזק את המועמדות שלכם. אם למשל אתם קוראים הרבה ספרים שמרחיבים לכם את האופקים, זה יכול להעיד עליכם, להראות שאתם סקרנים ובעלי רצון ויכולת ללמוד. באותה מידה, עיסוק באומנות מעיד על מעוף, יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסה.
הפכו את התחביב ל”ניסיון בעבודה”
אם אחד התחביבים שלכם רלוונטי בדרך כלשהי למשרות שאתם מחפשים, אפשר אפילו להפוך אותו לעבודה של ממש במסגרת “עזרה” לחבר או קרוב משפחה.
איך למשל? נניח שאתם חולמים להיות מפתחי אתרים, אבל רק עכשיו השתחררתם מהצבא ועוד לא עבדתם בתחום – הקדישו כמה שעות טובות לבניית אתר למישהו קרוב אליכם, בעל עסק קטן שרוצה לקדם את עצמו בדרך כלשהי. בתמורה, תוכלו להציג את האתר שבניתם בתור עבודה לכל דבר וניסיון שצברתם:
אל תפחדו להתפשר קצת בהתחלה – זה לגמרי הגיוני ומקובל
זה לגמרי בסדר גם להתפשר לפעמים על משרה התחלתית, אם היא קשורה בדרך כלשהי לתחום שאתם מחפשים. ברור שכולם רוצים להגיע לצמרת, אבל צריך לבנות את הדרך לשם ולצבור לאט-לאט את כל הניסיון הדרוש.
ושיהיה בהצלחה!