
בשנים האחרונות, הביקוש לעובדים עם יכולות בישראל גבוה, לעיתים באופן שעולה על ההיצע וגורם לתחרות עזה. מעסיקים רבים מתקשים למצוא עובדים בעלי המיומנויות הדרושות להם וחווים אתגרים בגיוס – הן בתחומים מבוקשים ויוקרתיים כגון הייטק והנדסה והן במקצועות עבודת הכפיים כגון חשמלאים, רתכים, מכונאים וכו’. המצב גורם ללא מעט מעסיקים לחזר אחרי עובדים מוכשרים ומנוסים.
בין אם חיפשתם עבודה חדשה במשך שבועות ארוכים, או שקיבלתם הצעות ממספר מעסיקים ולבסוף בחרתם את זו שנראית לכם הטובה ביותר, בבואכם לחתום על חוזה העסקה במקום העבודה חשוב שתבינו על מה אתם חותמים.
ישנם כמה סעיפים עליהם במיוחד חשוב להקפיד, בשל חשיבותם הגבוהה להמשך דרככם במקום העבודה.
סעיפי השכר והתנאים הסוציאליים הבסיסיים
הצטרפות למקום עבודה חדש מתחילה לרוב בסיכום מילולי בין המראיין למרואיין על תנאי ההעסקה. לפיכך, כלל האצבע החשוב מכל לפני שאתם חותמים: לוודא שקיימת הלימה בין מה שסוכם בשיחה לבין מה שכתוב בפועל.
טיפ חשוב: זכרו כי כיום ביטוח מנהלים או קרן פנסיה מחויבים על פי חוק.
השכר חייב להופיע בצורה מפורשת בחוזה עצמו. אם סוכם שיהיה עדכון שכר תוך פרק זמן מסוים, חשוב שמועד העדכון יופיע בחוזה. לדוגמה, אם נקבע שבמהלך שלושה חודשי הכשרה ראשונים שכר העובד יעמוד על 10,000 שקלים, ולאחר פרק זמן זה יעודכן השכר ל-13 אלף, עליכם לוודא כי זה מצוין בחוזה ושהתאריך המדויק להעלאה רשום.
מרכיב שכר נוסף שצריך לבוא לידי ביטוי בחוזה, שחור על גבי לבן, הוא מרכיב השעות הנוספות. ישנם שלושה סוגים של חוזים כשמדובר בנושא השכר: גלובלי, חודשי ושעתי.
סוגי משרות
- שכר גלובלי – כשהמעסיק משלם שכר גלובלי, מרכיב השעות הנוספות נכלל לעתים בתוך מרכיבי השכר, מתוך ידיעה שהעובד יעבוד X שעות נוספות בחודש.
- שכר שעתי – אם השכר שעתי, עליכם לוודא מתי נחשבות שעות העבודה שלכם כשעות נוספות לפי חוק, ולברר מהו שכר השעות הנוספות במהלך השבוע ובסופי שבוע.,
- שכר חודשי – שכר המוגדר כחודשי הוא קבוע, ואם יש שעות נוספות אז משלמים עליהן בנפרד.
שימו לב: שכר גלובלי הוא גם חודשי, אך שכר חודשי אינו גלובלי.
בהתאם למספר הימים שאתם עובדים בשבוע, אתם זכאים למספר משתנה של ימי חופשה. ניתן לנהל משא ומתן על רכיב זה בחוזה, ולקבל יותר ימים. בדרך כלל, הסיכוי לכך עולה ככל שאתם מגיעים עם יותר ותק וניסיון.
העיקרון דומה בנוגע לימי מחלה – החוק מגדיר מינימום שכל עובד ועובדת צריכים לקבל, אך אתם בהחלט יכולים לבקש יותר מכך. בנוסף למספר הימים, אתם יכולים לדון על אופן התשלום על מחלה. החוק קובע שאתם אמורים לקבל תשלום החל מיום מחלה הרביעי (הרצוף) שאתם לוקחים, אך חברות מסוימות משלמות כבר מהיום הראשון.
התוספות וההטבות הייחודיות לתפקיד
כיום, ישנם מקומות עבודה רבים המעניקים לעובדים הטבות, תמריצים או תוספות מיוחדות הנובעות מסוג התפקיד והעבודה. אלה צריכים להיות ברורים לשני הצדדים, העובד/ת והמעסיק, ויש לעגן אותם בחוזה על מנת למנוע אי הבנות או חוסר בהירות.
- רכב – אם אתם מקבלים רכב מהמעסיק לצורך תפקידכם, חשוב שהחוזה יציין במפורש מהם תנאי השימוש – האם ישנה הגבלה על כמות הקילומטראז’ שבאפשרותכם לנסוע בחודש? האם המעסיק משלם על הדלק או מגדיר סכום חודשי והיתרה משולמת על ידיכם? האם האחזקה כוללת ביטוח וטיפולים? האם ניתן להשתמש במכונית בשעות הפנאי ובסופי שבוע? האם אתם רשאים לנסוע בכבישי אגרה? מי נושא בעלות של קנסות?
- בונוסים – המעסיק התחייב בפניכם כי תקבלו משכורת 13, בונוסים או מענק חתימה? התעקשו לקבל זאת בכתב, בין אם כנספח או בחוזה עצמו. על מרכיבי הבונוס צריכים להיות מנוסחים באופן ברור, וכך גם לגבי מענק חתימה. הובטח תשלום כזה? ודאו שהסכום והתאריך לקבלת המענק מופיעים בחוזה.
- אופציות ומניות – עליכם לבדוק בדיוק מה אתם מקבלים. בכמה מניות מדובר? האם כמות המניות מקבילה לעובדים בדרג שלכם בארגון? מה מחיר המימוש ומתי ניתן לפדות אותן? חשוב לקבל את המידע המפורט לגבי האופציות והמניות ולעגן זאת בחוזה. אם הנושא הזה מורכב מדי עבורכם, מומלץ לתת לגורם מקצועי לעיין בחוזה.
- אש“ל – אם התפקיד מחייב נסיעות רבות לחו”ל, רצוי שהחוזה יפרט כמה אש”ל מגיע לכם ואיך המעסיק מעניק אותם – מזומן לפני הנסיעה לפי חישוב יומי או תוספת למשכורת החודשית.
- שעות וימי עבודה – גם הפרטים הלכאורה בסיסיים צריכים להופיע בחוזה בצורה מפורטת. ההתפתחות הטכנולוגית והשינויים בשוק העבודה הופכים את העבודה מהבית לשכיחה. לעתים מעסיקים מאפשרים עבודה מהבית שמעניקה גמישות לעובד ולעתים יש דרישה לשעות נוספות מהבית, בהתאם לסוג התפקיד. מומלץ להתייחס לנושא הזה בחוזה. יש לציין האם העבודה מהבית נחשבת לשעות נוספות, או כחלק מסידור שמאפשר להורה סדר יום גמיש יותר אך ללא תמורה. חשוב שהנושא לא יהיה מעורפל אלא ברור לשני הצדדים”.
הסעיפים שנוגעים לסיום ההעסקה
כל חוזה חייב לכלול סעיפים המתייחסים ליום שבו שני הצדדים ייפרדו. חובה ליצור בחוזה הדדיות, לגבי פרק הזמן שתצטרכו להמשיך לעבוד לאחר ההודעה על סיום העבודה.
שימו לב שמדובר באותה כמות ימים אם הפסקת העבודה היא יוזמה שלכם (התפטרות) או של הארגון (פיטורים). אם כתוב בחוזה שבמקרה הראשון אתם צריכים לתת פרק זמן ארוך יותר למקום העבודה, מאשר במקרה שבו המעסיק מסיים את ההעסקה, דאגו לשנות זאת.
ככל שעולים בסולם הדרגות והוותק, אפשר לדרוש או לנהל משא ומתן על פרק הזמן, בידיעה שגם אתם מחוייבים לו באותה המידה.
ישנם מקרים שבהם מעסיקים דורשים לכלול סעיף “איסור תחרות”. ישנן סיבות שונות: כדי שלא תעבדו אצל המתחרים, תפקידכם חושף אתכם לסודות מסחריים של החברה או בגלל שעברתם הכשרה מיוחדת לתפקיד מסוים.
כדי להגן על הפרנסה שלכם, התעקשו שהמעסיק יפרט את סעיפי איסור תחרות. החוק מגדיר מספר סעיפים הנוגעים לאי תחרות, בשל הפגיעה בחופש העיסוק, וכדאי לוודא שהסיבה במקרה שלכם תקפה וחוקית. יש מעסיקים שכותבים בחוזה כי על העובד יושת קנס כספי אם יחרוג מהתנאים. במקרים כאלה חשוב להתייעץ עם מומחה לדיני עבודה ולחתום רק כאשר הדברים ברורים ונהירים, ללא חשש לפגיעה בעתידכם המקצועי והכלכלי”.
לסיכום
חתימת חוזה במקום עבודה חדש היא תחילתה של דרך משותפת. אתם והמעסיק מחויבים זה לזה בהתאם לסעיפים השונים בחוזה וככל שאלה יותר ברורים ומפורטים, כך קטן הסיכוי שבעתיד תהיינה מחלוקות. קראו היטב את החוזה, ודאו שהסעיפים החשובים לכם אכן מופיעים בו ורק אז חתמו.