חציתם את גיל 50? כך תשדרגו את המיומנויות שלכם ותמצאו עבודה

אחרי שנות קריירה מרובות, הדרישות והמאפיינים של שוק העבודה אינם כפי שהכרתם. מעוניינים לקדם את הקריירה, להניע אותו לתחום חדש או אפילו לחפש משרה חדשה לחלוטין? עליכם לפתח כישורי מפתח

linkdin icontwitter iconfacebook iconemail iconwhatsapp iconemail icon

article image

ככל שמתקדמים בקריירה ובגיל, ובעיקר בגילאי 50+, קל להיגרר לחיבוק המנחם של ביטחון תעסוקתי ולאפשר לו להאט את קצה ההתפתחות וההגעה שלכם ליעדים חדשים. אם אתם שואפים לשינוי ולהזדמנויות חדשות, עליכם להכיר בעובדה ששוק העבודה של היום שונה מאד ממה שהכרתם בשנות עבודתכם הראשונות.

הטכנולוגיה התקדמה רבות מאז תחילת דרככם, ואיתה גם הדרך שבה אנשי מתקשרים זה עם זה בסביבות העבודה השונות. שינויים אלה, לצד תפיסות חדשות בנוגע לאורח החיים, הביאו לאופי ומבנה אחרים של משרות.

השתלבות בשוק העבודה הנוכחי

במציאות הזו, אין זה מפתיע שרבים בגילכם חשים עצבנות מסוימת בבואם להעריך את עצמם מול עולם העבודה העכשווי. אם אתם חושבים קדימה, יכול להיות שאתם חוששים מהיכולת שלכם להמשיך להשתלב.

על מנת להבטיח את עתידכם ולחתור ליעדים חדשים, עליכם להבין היטב אילו מיומנויות מחפשים המעסיקים כיום. הכינו רשימה של המיומנויות, ההישגים והניסיון שלכם – ובהתאם לנתונים הבינו האם וכיצד אתם מסוגלים להתאים לדרישות של תפקידים שמעניינים אתכם.

שאלו את עצמכם את השאלות הבאות:

אילו משרות מתאימות לי עכשיו?

העריכו את מצב הקריירה הנוכחי שלכם ואת סדרי העדיפויות בחייכם. שקלו תפקידים (בין אם בתחום שלכם או בתחום חדש) הממנפים את הניסיון המצטבר שלכם, ומאפשרים איזון נוח בין האחריות בעבודה לחיים האישיים. זהו משרות הדורשות פרספקטיבה בוגרת ונצלו את הידע הנרחב שלכם.

אילו משרות מחייבות השכלה והכשרה מיוחדות?

חקרו תחומים שמעניינים אתכם אך עשויים לדרוש כישורים נוספים. בתחומי עבודה רבים נדרשת  נדרשות הסמכות או הכשרות ספציפיות. הבינו את ההשקעה בזמן ובמשאבים הדרושה למעבר לתפקידים אלה, ושקלו זאת מול היתרונות הפוטנציאליים עבור הקריירה שלכם.

אילו הזדמנויות קידום מציעות משרות אלה לטווח הארוך?

שקלו את פוטנציאל הצמיחה לטווח ארוך בתעשיות שמעניינות אתכם. העריכו אם תפקידים אלו מציעים מסלול לפיתוח נוסף או הזדמנויות לניהול. מומלץ לבחור בנתיב שלא רק תואם את הכישורים הנוכחיים שלכם אלא גם תומך בשאיפות העתידיות שלכם.

אילו משרות מתאימות במיוחד לאישיות שלי?

חשבו על סגנון העבודה המועדף עליכם. משרות התואמות את האישיות שלכם יכולות להוביל לשביעות רצון והצלחה רבה יותר בעבודה. לדוגמה, אם אתם משגשגים במסגרות חברתיות, תפקידים במכירות עשויים להיות אידיאליים. לעומת זאת, אם אתם מעדיפים לא לעבוד מול אנשים, חפשו משרות בתחומים כמו פיננסים.

באילו מיומנויות וכישורים ברצוני להשתמש?

זהו את הכישורים בהם אתם הכי נהנים להשתמש בהם ואת היכולות שאתם רוצים לפתח. למשל, יכול להיות שאתם מעדיפים לגלות יכולות מנהיגות, תקשורת, כישורים אנליטיים או כישרונות יצירתיים. כוונו לתפקידים המאפשרים לכם לרתום ולחדד את המיומנויות הללו, מכיוון שהם מציעים יותר הגשמה אישית ומקצועית.

ברגע שתענו על השאלות האלה, יהיה לכם קל יותר להחליט בדיוק אילו מיומנויות מקצועיות נדרשות כדי להצליח בעולם העבודה, ובפרט בהזדמנות הבאה שלכם לבניית הקריירה.

מיומנויות רכות לעומת מיומנויות קשות

בתחום פיתוח הקריירה, חשוב להבחין בין מיומנויות רכות לקשות. מיומנויות רכות הן תכונות אישיות שמכתיבות באיזו יעילות אתם יכולים לעבוד ולתקשר עם אחרים. לעתים קרובות קשה יותר לכמת מיומנויות כאלו, אך הן חיוניות לטיפוח סביבת עבודה חיובית ולשיפור הדינמיקה בארגון. 

דוגמאות למיומנויות רכות

  • תקשורת – היכולת להעביר מידע בצורה יעילה וברורה.
  • מנהיגות – מתן השראה והנעה של אחרים לקראת השגת יעדים.
  • הסתגלות – התאקלמות מהירה לתנאים ואתגרים חדשים.
  • פתרון בעיות – זיהוי דרכי פעולות אפשריות כאשר מתעוררות בעיות.
  • עבודת צוות – שיתוף פעולה יעיל עם אחרים כדי לעמוד ביעדים.

מיומנויות קשות, לעומת זאת, הן יכולות שניתן ללמוד ולמדוד, אשר נרכשות בדרך כלל באמצעות חינוך, הכשרה או ניסיון במשימות מסוימות.

דוגמאות למיומנויות קשות

  • מיומנות טכנית – למשל, כלי תוכנה כמו Microsoft Office או שפות קידוד כמו Python.
  • ניהול פרויקטים – תכנון, ביצוע, ליווי והשלמה של פרויקטים.
  • אוריינות פיננסית – הבנה ויישום עקרונות בחשבונאות וניתוח פיננסי.
  • שליטה בשפה זרה – יכולת לדבר ולכתוב בשפות שאינן שפת האם.
  • ניתוח נתונים – שימוש בכלים ושיטות לניתוח נתונים והפקת תובנות.

שדרוג מיומנויות

אם זיהיתם את התפקיד אליו אתם רוצים לעבור, בתווך הארגון או מחוצה לו, הצעד הבא הוא לשדרג את המיומנויות שלכם כדי לשפר את סיכוייכם להשיגו.

שדרוג מיומנויות הוא תהליך מפתח בתכנון ופיתוח קריירה. מלבד רכישת מיומנויות חדשות, חשוב בכל שלב בקריירה לצחצח את הקיימות.

מלבד לימודי תעודה או הסמכה, קיימות מספר אפשרויות לשדרוג מיומנויות:

איגודים מקצועיים

לכל תחום מקצועי יש איגודים מקצועיים, המציעים יתרונות מעשיים לחברים בהם. אלה כוללים אישורים, כנסים, וובינרים, יצירת קשרים ולוחות דרושים. בנוסף, איגודים מקצועיים מציעים לעתים קרובות מחקרים, שמאפשרים לחברי האיגודים להתעדכן במגמות עכשוויות המעצבות את התעשייה. כל היתרונות האלה חשובים לכל אדם שמחפש/ת עבודה. מומלץ להצטרף לאיגודים מוכרים ולהישאר מעודכנים.

לימוד מתמשך

לפעמים, כל מה שדרוש כדי לסגור את פערי המיומנויות הוא להירשם לקורס אחד או שניים. מכללות מקצועיות וקורסים מקוונים מציעים אפשרויות משתלמות מבחינה כלכלית. אפשר גם ללמוד בקורסים למנהלים, המציעים תעודות במסלולים מהירים והזדמנויות טובות ליצירת קשרים עם מנהלים אחרים – דרך מעולה לשמוע על משרות בשוק שאינן חשופות לכולם.

התנדבות

כיוון שכבר השקעתם זמן לשיפור המיומנויות הנדרשות לעולם העבודה, סביר שתרשימו את המעסיקים העתידיים שלכם. כמובן שתעודה יכולה לסייע בכך, אבל דרך טובה יותר היא להראות שהמיומנויות אכן עומדות לרשותכם. ניתן לעשות זאת על ידי התנדבות. קיימים ארגונים רבים ללא כוונת רווח שמחפשים מתנדבים בעלי המיומנויות שרכשתם.

היו בשליטה על גורלכם המקצועי

ללא קשר לסוג העבודה הנוכחית, או לעבודה הרצויה בעתיד, עליכם כל הזמן להמשיך ללמוד כדי לקדם את הקריירה. שוק העבודה של היום הוא תחרותי במיוחד, ומעסיקים תמיד מחפשים את המועמדים הטובים ביותר, בעלי המיומנויות הדרושות והיכולת להסתגל לסביבה המודרנית המשתנה כל הזמן. 

בגיל 50+ יש לכם ניסיון ותובנות אדירים להציע. שדרוג מיומנויות יהפוך אתכם אטרקטיביים יותר, ויאפשר לכם לכבוש יעדים חדשים גם בשלב מתקדם בקריירה.

linkdin icontwitter iconfacebook iconemail iconwhatsapp iconemail icon