
מרכזי ההערכה הם כלי מיון רב-שלבי, המאפשר למגייסים לבחון מועמדים רבים בזמן קצר, לראות אותם בפעולה ואף להשוות בין יכולותיהם של כמה מועמדים בו זמנית.
לרוב, בנוי התהליך במרכזי הערכה משלושה שלבים – הצגה עצמית, דינמיקה קבוצתית וסימולציות. כל חלק מתוכנן כדי להציג צדדים אחרים באישיותם של המועמדים, כשהמטרה הסופית היא התאמה מוחלטת למשרה מסוימת.
עבור המועמדים, מרכזי הערכה מהווים לא פעם מקור לחשש. כדי להרגיע את הדאגות ולפזר את הערפל, נציג לכם את השלבים שתעברו. אם תדעו מה מצפה לכם ותגיעו מוכנים, יש סיכוי שאפילו תיהנו.
שלב 1: הצגה עצמית
זה החלק הפותח של כל הערכה, והשלב בעל ההשפעה הרבה ביותר על הרושם שתיצרו.
מה עושים? לרוב, מדובר בהצגה עצמית קצרה הנוגעת להיסטוריה התעסוקתית, בדומה לאופן שבו משיבים על שאלת הפתיחה המוכרת מראיונות העבודה: “ספר/י לי קצת על עצמך”. לעתים, המאבחן מגוון בעזרת משימות שונות: בחירת חפץ שבעזרתו תציגו את עצמכם, חלוקה לזוגות שבה כל אחד ואחת מציגים את חבריהם לצמד, ועוד.
מה בוחנים? כושר ביטוי, יכולת התנסחות, ביטחון עצמי. בנוסף, אופן ההצגה ובחירת הנושאים מלמדים על יכולת הבחנה בין עיקר לטפל, שיווק עצמי, אמינות, נחישות ומוטיבציה.
סדר הדברים: בדרך כלל, המאבחן אינו בוחר מי יציג ראשון, אלא מאפשר לקבוצה לבחור מי יתחיל.
טיפים להצגה עצמית:
- אל תצטנעו, זה הזמן למכור את עצמכם.
- תארו בצורה ברורה, מתומצתת ומסודרת את ההיסטוריה התעסוקתית.
- התאימו את ההצגה למשרה המדוברת.
- ציינו למה אתם מתאימים למשרה ולמה אתם מעוניינים בה.
- ספקו דוגמאות.
- שימו לב לשפת הגוף שלכם ולשמור על קשר עין עם המגייסים ושאר המועמדים.
- התאמנו בבית על ההצגה העצמית, והקפידו שלא תהיה ארוכה מדי.
שלב 2: דינמיקה קבוצתית
בראש וראשונה, שלב הדינמיקה בודק את השתלבותכם בקבוצה, את האינטראקציה בינכם ובין האחרים ואת יכולתכם לשתף פעולה.
מה עושים? הקבוצה מקבלת משימה מהמאבחן. המשימות עשויות להיות תיעדוף מטלות המרכיבות יום עבודה, דירוג תכונות אופי המרכיבות פרופיל מסוים, דירוג של מועמדים למשרה וכדו’. אין פתרון נכון או לא נכון למשימה, והדגש אינו על סיומה אלא על איכות הביצוע ועל דרך התנהלות הדיון, הנימוקים שהועלו וכו’.
מה בוחנים? יכולת מנהיגות, תקשורת בין אישית, מידת ההקשבה ורמת המעורבות בנעשה. המיקוד של הבוחנים אינו רק במי שמוביל אלא גם באלו שמצטרפים.
סדר הדברים: שלב זה מתחיל בעבודה עצמאית ולאחריה עבודה קבוצתית. בסיום המשימה, נשאלים המועמדים שאלות שמטרתן להבין את הסיבה להחלטותיהם ולאבחן את תפיסותיהם ואת מידת המודעות העצמית שלהם.
טיפים לדינמיקה
- היו פעילים וקחו את המשימה ברצינות.
- השתתפו בדיון הקבוצתי והקפידו להישמע.
- היו קשובים ונעימים לחברי הקבוצה.
- נמקו את החלטותיכם. גם אם ויתרתם על עמדתכם המקורית, זה בסדר, כל עוד תסבירו מדוע שיניתם את דעתכם.
- נסו להבליט תכונות החשובות לתפקיד (לדוגמה: לתפקיד ניהולי – הובלה, לתפקיד של שירות – הקשבה).
שלב 3: סימולציה
סימולציה היא משחק תפקידים קצר, שמטרתו לדמות סיטואציות מעולם התוכן של המשרה העתידית.
מה עושים? לפי הנחיית המאבחן תידרשו לגלם תפקיד של עובד מן המניין, ותתבקשו להתמודד עם בעיה הקשורה לתחום העיסוק המיועד. מולכם יוצב מתמודד אחר מתוך הקבוצה, או המאבחן בעצמו.
מה בוחנים? יכולת ביטוי ותקשורת. אסרטיביות וטיפול בהתנגדויות, אחריות, ראייה רחבה, תושייה, יצירתיות ויכולת אלתור. כמו כן, נבחנות יכולות ספציפיות לתפקיד: אוריינטציה שירותית ויכולות מכירה, אוריינטציה ניהולית וכו’.
סדר הדברים: אחרי קבלת הנחיות, יינתן לכם זמן קצר להתארגנות. הסימולציה, שנמשכת דקות אחדות, נועדה לבחון את התנהלותכם, ולעתים המאבחן יקטע אותה ויבקש להתקדם לנקודה אחרת, כדי להתרשם מתגובתכם.
טיפים לסימולציות
- זכרו שאינכם נבחנים על ידע אלא על יכולת התמודדות, הפעילו את הדמיון והמציאו פתרונות.
- היו קשובים ואמפתיים, ואספו כמה שיותר אינפורמציה מה”צד השני”.
- הובילו את השיחה וגלו אחריות ונחישות.
- נסו לקדם את השיחה לקראת פתרון, גלו גמישות והפחיתו בעימותים.
- היו אסרטיביים אך לא אגרסיביים כשאתם מדמים לקוח (או עובד זוטר),.
- שחקו את המשחק והשתדלו להיות אותנטיים.
לסיום, חשוב להדגיש: עם הכנה נכונה, מרכז ההערכה אינו עונש, ואפשר אפילו ליהנות מהחוויה. כמו בהכנה לראיון עבודה, גם לקראת הערכה מומלץ לחפש מידע על החברה שאליה אתם מבקשים להתקבל, להבין את פרופיל המשרה ולכוון לשם – ולהיות נאמנים לעצמכם.