איזון עבודה-חיים: איך משיגים אותו למה הוא חשוב?

כמה פעמים הגעתם הביתה והבנתם שיום העבודה לא באמת נגמר? ממשיכים לחשוב על המשרד והמשימות שלכם גם מחוץ לשעות העבודה? כל מה שאתם צריכים לדעת כדי ליצור את האיזון אחריו כולם רודפים

linkdin icontwitter iconfacebook iconemail iconwhatsapp iconemail icon

article image

קמתם בבוקר, ארגנתם את הילדים, בקושי הספקתם לאכול משהו ומיד מיהרתם לעבודה. שם ביצעתם את מטלות היום בשלמות, השקעתם והשתדלתם – אתם עובדים למופת.

עם החזרה הביתה, אתם ודאי רוצים להתנתק ולהפנות את תשומת הלב שלכם למשפחה, תחביבים ורגיעה, אבל יותר מדי פעמים התוכניות הללו אינן מתממשות. המחשבות על המשרד צצות, פתאום אתם נזכרים במשימה שעליכם להשלים, או שמתקבלת הודעה ממנהל או חבר לצוות.

אם אתם מגלים בכל פעם מחדש שיום העבודה שלכם לא באמת נגמר, אלא גולש לשעות הפנאי, אתם לא לבד. 

המונח work-life balance (איזון חיים-עבודה) הוא אחד החמים ביותר בשוק העבודה, ולא בכדי. כמו כולם, גם לכם מגיע ליצור הפרדה ברורה בין האלמנטים ולהקדיש זמן גם לדברים אחרים.

מה עלול להפר את האיזון?

אחד האתגרים הגדולים ביותר הניצבים בפני עובדים הוא הקושי למצוא את האיזון, להפריד בין העבודה לבין החיים האישיים. עבור מרבית האנשים, הצלחה בחיים נמדדת על פי הישגים בבית, במשפחה ובקריירה. לכן, שגשוג בקריירה תורם לתחושת הביטחון העצמי גם בתחומים אחרים. 

אתם ודאי רוצים להצליח במקום העבודה ולהוכיח לאחרים ולעצמכם שאתם טובים, מוכשרים וראויים. לשם כך, אתם משקיעים שעות רבות בעבודה, מתוך הנחה שככל שתשקיעו, תצליחו יותר, אבל לפעמים זה גורם לכם לוותר על דברים אחרים שחשובים לכם.

מלבד הרצון להצליח, ישנו גם הנושא הכלכלי שגורם לרבים לעבור שעות ארוכות, מה שמוביל לשחיקה. המאבק בין בית ועבודה הוא נושא טעון בהמון משפחות. השחיקה גורמת לעובדים רבים להיות עייפים, משועממים וחסרי מוטיבציה בעבודה ומכאן, לירידה בתפוקה שלהם, ולעיתים להשפעה על מצב הרוח ורמת הקשב מחוץ לעבודה.

איך תשיגו את האיזון ממנו ירוויחו כל הצדדים – אתם כעובדים, הארגון שלכם, אתם כבני אדם והסביבה הפרטית שלכם? לפניכם טיפים שימושיים.

לא חייבים תמיד להיות מחוברים

אל תענו להודעות, מיילים וטלפונים בבית, או לפחות כל עוד הילדים ערים. גם אם משהו נראה דחוף, זכרו שכמעט הכל סובל דיחוי, לפחות של כמה שעות. נצלו את הזמן המשפחתי שזמין לכם עד כמה שניתן. גם אחרי שהילדים נרדמו, אל תתיישבו יותר מדי זמן מול המחשב. עדיף להקדים קצת בבוקר מאשר למרוח את הלילה.

פנו לעצמכם זמן לפנאי

צריך לדעת ‘לשחרר’, ולזכור שמרדף הקריירה התמידי יכול להמתין. חפשו תחביב שאינו נוגע כלל לתחום העיסוק שלכם, והבטיחו לעצמכם שתשקיעו בו זמן מסוים ביום או במהלך השבוע, מחוץ לשעות המשרד. אתם לא חייבים להקדיש המון זמן, גם חצי שעה-שעה זה בסדר, העיקר שתסיחו את דעתכם קצת.

תאמו ציפיות

ככל שתדברו יותר על הדברים, ככה יהיה לכם קל יותר לשמור על איזון בין החיים לעבודה. תאמו ציפיות בשתי המסגרות – גם אל מול המנהל שלכם, לגבי שעות עבודה ותפוקה וגם עם בן/ת הזוג והילדים, לגבי אופי הדברים שאתם רוצים וצריכים לעשות מחוץ לשעות העבודה.

עובדים מהבית? ארגנו את לוח הזמנים היטב

המגמה של עבודה מהבית התחזקה בשנים האחרונות. יש לה יתרונות, אך גם אתגרים. כאשר העבודה מתבצעת באותו מקום בו אתם מבלים את שעות הפנאי, איך מאזנים? זה לא פשוט, אבל אפשרי. על ידי ארגון מחדש של לוחות הזמנים, סדר היום וצורת העבודה שלכם – תצליחו. 

בקשו עזרה בעת הצורך

גם אם אתם משוכנעים שאתם כל-יכולים ונמצאים בשליטה מלאה, היזהרו לא להעמיס על עצמכם יותר מדי, הן בעבודה והן בבית, ולהפר את האיזון שהתאמתם כל כך להשיג. 

בעבודה, דעו להשתמש באנשים אחרים בצוות שלכם, כדי שלא תגיעו למצב בו אתם חייבים לשבת בבית בלי סוף ולהשלים עבודה; בבית, תקבעו בין בני המשפחה מי לוקח אחריות על מה – כלים, ניקיון וכו’, כדי שלא תצטרכו להתרוצץ בלי הפסקה, במקום לבלות בכיף את שעות הפנאי.

אפשר להיות מאוזנים!

בימינו, איזון בית-עבודה נתפס כאחד השיקולים המרכזיים בבחינת ובחירת מקומות עבודה. לעיתים קרובות, עובדים בוחרים בארגונים בעלי מודעות לאיזון הזה, בעיקר כאשר שני בני הזוג מנהלים קריירות משגשגות וצריכים ליצור איזון משותף.

יכול להיות שהגיע הזמן לשקול מחדש הרגלי עבודה וחיים שלכם. כדאי לחתור להשגת האיזון המושלם, כדי שתהיו מסוגלים להפריד בין עבודה לחיים האישיים, לטובתכם ולטובת הארגון – כך כולם מרוויחים.

linkdin icontwitter iconfacebook iconemail iconwhatsapp iconemail icon