
חמש עד עשר שניות! זה כל הזמן שנדרש למגייס מקצועי כדי להחליט אם יש טעם להמשיך ולהעמיק בקורות החיים ששלחתם. אפילו כאשר מדובר במשרה שממש חשקתם בה, יכולים להחליט ברגע שאתם פשוט לא האנשים המתאימים לתפקיד.
חמש עד עשר שניות הם משך זמן קצר, אבל אם תגישו את קורות החיים עם דגש על המקומות הנכונים, זה בהחלט מספיק זמן בשביל שתצליחו להיות אלה שיבלטו מעל כולם.
דרישות הסף לתפקיד קודמות לכול
מגייסים מקבלים לידיהם מאות קורות חיים ביום. לכן, אין להם את הזמן והאפשרות לקרוא כל מילה בכל מסמך שנשלח אליהם. זה לא אומר שאתם יכולים להשמיט פרטים, בכל מקרה עליכם לדאוג שהמסמך מקיף את כל הניסיון שצברתם, אבל בהחלט ישנם מרכיבים שיותר חשוב לכלול מאחרים.
לרוב, הדבר הראשונים שמגייסים מחפשים הוא אזכור של דרישות הסף של התפקיד, כמו השכלה והסמכות רלוונטיות. אחר כך, הפוקוס עובר ליציבות תעסוקתית ושליטה בשפות.
בעלי ניסיון רב בסקירת קורות חיים ישימו לב מיד להיעדרן של דרישות בסיסיות, ומבלי לחשוב פעמיים יפסלו את קורות החיים בשל כך.
קורות החיים הם כרטיס הביקור שלכם
קחו בחשבון שבתור מועמדים ומועמדות, קורות החיים שלכם משמשים כמעין כרטיס ביקור והתפקיד שלהם הוא להעביר מסר ענייני, מקצועי ומהיר.
לכן, אפילו לפני שמתחילים לקרוא, המסמך שלכם נשפט על ידי מבט על פי הנראות שלהם. קורות החיים חייבים להיות מובנים, מסודרים ועם הפונטים הנכונים (עדיף Arial 11 או David 12). אל תשלחו קורות חיים באנגלית, אם זה לא נדרש מכם במפורש. כתבו בעברית, והקפידו על שפה תקינה וברורה.
ממה מורכבים קורות החיים?
חשוב להבין – מצד אחד, אין תבנית קבועה ונכונה אחת לבניית קורות החיים ומצד שני, בהחלט ישנם כמה כללי אצבע והמבנה די קבוע:
פרטים אישיים: שם, מקום מגורים, מייל, טלפון ואפשר גם תעודת זהות, בעיקר אם יש לכם שם נפוץ ועל מנת שניתן יהיה לעדכן במערכות. גיל וסטטוס משפחתי אינם חובה, אבל מספקים נימה אישית.
תמצית: 3-4 שורות בהן אתם כותבים מה הערכים המוספים שלכם וסיכום על עצמכם, האיכויות שתביאו לתפקיד, ניסיון ניהולי – עסקי, מסחרי ופיננסי, הובלה והטמעה של תהליכים ארגוניים, נתונים כמותיים ועוד. זכרו – תמצית כשמה כן היא, קצרה ואובייקטיבית!
השכלה: מהווה מסנן ראשוני, אלא אם יש לכם ניסיון שמעפיל על ההשכלה ושונה ממנה. אם זה המצב, אפשר להעביר את ההשכלה לסוף קורות החיים. זכרו – גם תעודה מקצועית היא השכלה.
ניסיון תעסוקתי: כרונולוגית, מהחדש ביותר לישן. יש לכתוב את השנים ואפשר גם את החודשים, אך אין צורך, ולצידם שם התפקיד והחברה. אם המצב מצריך דיסקרטיות, את החברה הנוכחית בה אתם עובדים ניתן לכתוב באופן מעורפל, אבל כדאי לציין את עולם התוכן אם הרקע חשוב ויקדם אתכם. שימו לב – אל תכתבו את הניסיון התעסקותי בצורת סיפור עם פסקאות, אלא בנקודות קצרות, שורות ענייניות. אל תשכחו, יש לכם 5-10 שניות להרשים את המגייס/ת. כל נקודה צריכה לכלול שלושה דברים עיקריים – תחומי אחריות (פירוט התפקיד), פעולות שביצעתם והישגים משמעותיים.
אם צלחתם את שלושת השלבים הראשונים, של הנראות, דרישות הסף והשפה, הניסיון התעסוקתי הוא השלב הקריטי הבא בבחינת קורות החיים שלכם על ידי המגייס/ת. יציבות תעסוקתית חשובה וצריך להימנע עד כמה שניתן מחורים בקורות החיים, ואם יש כאלה, לספק הסברים הגיוניים (משרה שמראש הוגדרה כפרויקט, ארגון שפשט רגל או סיים את פעילותו בישראל וכדומה). חשוב שתהיו עקביים בשנות העבודה ובהגדרת התפקידים שלכם, אם יש לכם יותר מגרסה אחת לקורות החיים.
שפות: אנחנו בעולם גלובלי ושפות הן מרכיב משמעותי. אם אנגלית היא לא שפת אם שלכם, ציינו התנהלות שוטפת, “ברמה גבוהה”. אם אתם לא ברמה הזו, אל תאדירו את עצמכם, כי יהיה קל לשים לב לכך. אנגלית טובה היא דרישה כמעט הכרחית בכל מקום עבודה כיום.
יישומי מחשב: כל התוכנות בהם אתם מתמחים, מוורד ואקסל ועד לתוכנות מקצועיות, בדגש על ניסיון, לא משהו שלמדתם להשתמש בו במסגרת התואר.
שירות צבאי: חברות ביטחוניות יחפשו אותו והוא גם סוג של ניסיון שיכול להעיד על יכולות ניהול.
תרומה לקהילה ותחומי עניין: לא חובה, אבל על התנדבות עשויה להעניק נקודות זכות, להראות על יוזמה ו”ראש גדול”. ציינו תכונות ומאפיינים אישיותיים שיכולים לסייע.
טיפ חשוב – התאימו את קורות החיים למשרה. אם אתם מנסים לקבל תפקיד בחברת שיווק, תראו את זה. תשלחו קורות חיים קצת יותר קריאטיביים, ציוריים ועם אלמנטים דיגיטליים.
טעויות נפוצות בכתיבת קורות החיים
טעויות יכולות להפיל לכם את קורות החיים, גם אם המגייסים כבר התרשמו ועברו לשלב השני אחרי 5-10 השניות הראשונות. מה למשל?
טעויות כתיב: חובה לבדוק את קורות החיים. אם עברית אינה שפת האם שלכם, כדאי מאוד לשלוח אותם להגהה של מישהו שסומכים עליו
פסקאות: שמירה על חלוקה ברורה ושווה של פסקאות.
דרישות שכר ותנאים: עוד לא קיבלתם את המשרה. חכו רגע עם בקשות שכר, קרן השתלמות וכו’. שכר בהחלט חשוב, אך יחד עם זאת, ארגונים מעדיפים מועמדים שמפגינים תחילה מחוברות לתפקיד, לעשייה, לאתגר ולארגון. בנוסף, ייתכן כי השכר במשרה גבוה מהדרישות שלכם, אז חבל לפספס.
ניסוחים: הימנעו מהאדרה עצמית, התנשאות וביטחון עצמי מופרז. לא לכתוב “בטוח שלא תמצאו עובד טוב ממני” או “אני הכי מתאים לתפקיד”. הציגו את עצמכם דרך תוצאות בעשייה.
תרגום רע: הימנעו מתרגום ב-Google Translate של קורות החיים. זה נראה רע ויפגע בכם כי קל לזהות זאת.
שקרים וחצאי אמיתות: היצמדו לתאריכים אמיתיים והכשרות שבאמת סיימתם. אם חסר לכם פרויקט אחד לתואר, לא בושה לציין זאת ולהסביר – זה עדיף מאשר להיות מתויג כלא אמין.
לסיום, זכרו – צריך סבלנות. למגייסים אולי לוקחות שניות מועטות לקרוא את קורות החיים שלכם, אבל גם אם עשיתם הכל נכון ועברתם הלאה, התהליך ארוך ולוקח זמן עד שהוא מסתיים, אולי אפילו כמה חודשים. קצב ההתקדמות תלוי במספר גורמים הקשורים בהליך הגיוס בתוך כל חברה. הישארו סבלניים וחשוב שתהיו בטוחים בעצמכם, שתדעו שעשיתם את המירב מהצד שלכם. ושיהיה בהצלחה!