המרוץ לקבלת העבודה
איך צריך להתכונן לראיון עבודה
מזל טוב. קיבלתם זימון להגיע לראיון עבודה עבור משרה שאתם חושקים בה, ועכשיו מגיע המבחן האמיתי הראשון שלכם: להרשים את המעסיק הפוטנציאלי, שאומנם הביע עניין ראשוני בקורות החיים שלכם, אך גם רוצה להכיר אתכם מעבר לכך.
להתרשמותו של המראיין יש השפעה מכריעה על המשך תהליך קבלת העבודה שלכם, ומכאן – על עתידכם. מלחיץ? קצת, אבל האופן שבו יתנהל הריאיון נמצא גם בידיים שלכם וכל מה שאתם צריכים לעשות זה להתכונן אליו.
מטרת ההכנה לראיון היא להפחית את מידת הלחץ ולתת בידיכם כלים נוספים ליצירת הרושם הרצוי, כך שתגיעו לראיון במיטבכם, תנהגו בטבעיות ותקרינו ביטחון. אז איך מתכוננים לראיון עבודה בצורה מקיפה ואפקטיבית? לפניכם המדריך המלא – שלב אחר שלב.
בשלב הזימון: הריאיון מתחיל למעשה כבר בשלב יצירת הקשר והזימון, ולכן חשוב להקרין גישה חיובית ולגלות גמישות בכל הנוגע למועד שבו יתקיים הריאיון. עם זאת, אם המועד שנקבע לא נוח לכם, תתנצלו בנימוס ותפגינו מוטיבציה ונכונות לתיאום מועד אחר. בסופו של דבר, חשוב להגיע לראיון כשאתם נינוחים ורגועים, ולא לחוצים או ממהרים להגיע למקום אחר.
בימים שלפני הריאיון: תעשו קצת עבודת שטח ותתחילו להכיר את החברה אליה הוזמנתם, כגון תחקיר קצר באינטרנט, קריאת חומרי רקע, שיטוט באתר החברה, ביקור בעמוד הפייסבוק שלה (אם יש) וחיפוש אחר ידיעות שהתפרסמו על החברה בעיתונות. כך תוכלו להבין מהם תחומי הפעילות של החברה, מי הם לקוחותיה, מה אומרים עליה עובדים ברשת ואפילו מהו קוד הלבוש המקובל בחברה. הידע שתאספו יסייע לכם הן בהכנה לראיון, קרי בבחירת הלבוש, בציפיות ובמוטיבציה להתקבל, והן בראיון עצמו, כלומר ברושם שתשאירו על המראיין כשתפגינו התמצאות בחומר, רצינות והשקעה.
כהכנה עצמית לראיון, מומלץ לעשות סימולציות על תרחישים אפשריים, לבקש עזרה מחברים ולהכין תשובות לשאלות נפוצות ופחות נפוצות בראיון עבודה. חשבו היטב על התשובות שתרצו לתת על שאלות חשובות, כגון: "למה אני רוצה את העבודה הזאת?" או "למה כדאי לחברה לקבל דווקא אותי לתפקיד?", שכן הן ישקפו את המסר אותו תרצו להעביר למראיין ואף יחזקו את תחושת הביטחון והמוטיבציה שלכם בראיון עצמו.
כמו כן, תרגלו את האופן שבו תציגו את עצמכם כך שזה יתאים כמובן לקורות החיים שלכם, וחישבו על דוגמאות מעשיות להמחשת הכישורים והיכולות שלכם. אומנם, המראיין פגש כבר את קורות החיים שלכם, אבל התאמנו על שלב זה כאילו הוא לא קרא אותם מעולם.
להכוונה, ייעוץ וליווי אישי בבניית הקריירה שלכם לחצו כאן
יום לפני הריאיון: החליטו מבעוד מועד מה ללבוש, בהתאם לאופי המשרה ולדרגה. זכרו לבחור בגדים שאתם מרגישים בהם נוח ושיאפשרו לכם להתנהג בטבעיות, תכננו את מסלול הנסיעה לראיון וחשבו זמני הגעה עם טווח ביטחון. בנוסף, הביאו איתכם העתק מעודכן של קורות החיים והכינו פרטי ממליצים למקרה שתישאלו על כך. אל תשכחו להביא גם כלי כתיבה, משהו לשתות, בגד עליון (בעונות המעבר או כנגד מזגנים) וכל דבר אחר שיגרום לכם להרגיש בנוח.
רגע לפני הריאיון: השתדלו להקדים בכמה דקות, ובשום פנים ואופן אל תאחרו. אם המראיין מתעכב ונאלצתם להמתין, גלו אורך רוח, ובמידה ותידרשו למלא שאלון או להזין נתונים למערכת ממוחשבת, הפגינו נכונות ושתפו פעולה עם הדרישות, גם אם לעיתים הן לא נראות לכם. לפני הכניסה לראיון, כבו את הטלפון הנייד וכל מכשיר אחר שעשוי להרעיש. כדי למנוע אי נוחות, דאגו לשתות לפני הריאיון ולהתפנות בהתאם לצורך.
בתחילת הריאיון: ברגעים הראשונים של הריאיון נוצרת הכימיה עם המראיין שמהווה את הבסיס לרושם הראשוני. הרושם מתבסס על הלבוש, שפת הגוף והמחוות שלכם, אבל גם על לחיצת היד שלכם, שצריכה להיות בעלת נוכחות – לא חלשה או חזקה מדי. הקפידו לשבת מול המראיין בישיבה זקופה ונינוחה, והישירו אליו מבט. המראיין עשוי לשאול שאלות לשבירת הקרח, אז שתפו פעולה והשיבו בנימוס, מבלי להיפתח יתר על המידה.
מהלך הריאיון: לאחר שצלחתם את התחלת הריאיון, הגעתם ל'מאני-טיים'. הנה 5 טיפים שיסייעו לכם לעבור גם את השלב הזה בהצלחה:
- התרכזו בריאיון, ולא במראיין: אל תנסו לפענח את המחשבות או האישיות שלו, שכן זה יעצים את כוחו ויחליש אתכם. במקום זה, תנו למראיין להוביל, הקשיבו לשאלותיו והתרכזו בהן.
- אמרו אמת, ורק את האמת (אך לא בהכרח את כל האמת): מראיין טוב יזהה ויבדוק את הפרטים שיישמעו לא אמינים בעיניו, אבל זה לא אומר שאתם חייבים לנדב אינפורמציה שלא נשאלתם לגביה.
- השתמשו בדוגמאות: הן עוזרות לבסס את הדברים שאתם תגידו בריאיון ולמנוע אי הבנות.
- אל תשרפו גשרים: התייחסו בכבוד למקומות העבודה בהם עבדתם ולקולגות עבר שלכם, והימנעו מהשמצות ואמירות שליליות.
- שדרו מוטיבציה והתלהבות: מוטיבציה היא קריטריון בסיסי לכל משרה, ולכן הביעו את ההתלהבות הראויה כלפי התחום אליו אתם מועמדים.
סיום הריאיון: כשהריאיון יתקרב לסופו, ייתכן והמראיין ייתן לכם זמן לשאול שאלות. כך, מומלץ לשאול על תנאי העבודה, ממשקים ותכלית העבודה ומה הציפייה מנושא התפקיד, וכן לשמוע על המשך תהליך הקבלה ומתי אתם צפויים לקבל תשובה. בכל מקרה, חשוב שתצאו מהריאיון עם חיוך נעים וכמובן להודות למראיין על ההזדמנות.